Son Haberler

23 yeni nesil otobüs yollara indi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın “yakında yollarda” diyerek...

Sanatın, zanaatın ve emeğin merkezi SAMEK’te başvurular başlıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (SAMEK)...

Sakarya İş Dünyasından Ağustos Ayında 649 Milyon Dolarlık İhracat

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayında Türkiye...

SATSO Meslek Komiteleri Sektör Sorunlarını Anlattı

Kategoride Diğer

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalar yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği, yılda 2 kez düzenlenen Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’nın 2022 yılı ilk toplantısı Ali Coşkun Konferans Salonu’nda, Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ moderatörlüğünde gerçekleştirdi.

Oda bünyesinde çalışmalar yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri, 34 Meslek Komitesinin Temsilcisi ve basın mensupları iştirak ettiler.

Toplantının açılışını gerçekleştiren SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinden aldığı güç ile ekonomik rekabet gücünü ve toplumsal refah seviyesini artırmayı, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmayı ve böylece yerel, ulusal ve küresel kalkınmaya destek olmayı kendisine ilke edinmiş etkin bir kurum olarak faaliyetlerine devam ediyor. Meslek komitelerimiz de, sektörel ve bölgesel sorunların tespit edilmesi ve aktarılmasını üstlenen ön önemli organlarımızdır. Bu sebeple ortak toplantıları çok önemsiyoruz. Sorunların çözümleriyle ilgili elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Meslek Komite temsilcilerimizin burada dile getireceği sektörle ilgili sorunlar ve çözüm önerileri bugünü yönetirken geleceği de ön görebilmek anlamında önem taşıyor. Meslek Komitelerimizin çalışmalarıyla sorunlara eğildiğini çok iyi biliyor üyelerimiz adına gayretli çalışmalarınız teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “SATSO yönetim kurulu olarak göreve geldiğimiz günden beri istişareyi ve ortak aklı çok önemsiyoruz. “Biz” yaklaşımının önemini biliyoruz ve bu anlamda siz değerli meslek komitesi üyelerimiz bu istişare kültürünün en önemli unsurlarısınız.

Derdine dokunduğumuz her üye, bu şehrin gelişimine bir katkıdır. Bu yüzden komitelerimiz önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Biz de yönetim kurulu olarak komite kararlarını ve görüşlerini büyük bir titizlikle değerlendirerek çözüm odaklı çalışmalar yürütmeye gayret ediyoruz. Bizim 34 meslek komitemiz de sektörleri ve üyeleri için gayret eden başarılı iş insanlarından oluşmaktadır. Hepinize bu ilginiz ve çalışmalarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

2021 yılında odamızda birçok alanda üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve onlara yön verecek projeler ve protokollere imza attık. Eğitimler düzenledik, ziyaretler, toplantılar gerçekleştirdik, bütçemiz ve yetkimiz dahilinde sosyal yardımlarda bulunduk. Sakarya ticaret ve sanayi odası olarak, önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da sizlerle birlikte üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Her iki başkanın konuşmalarının ardından Meslek Komitelerinden Temsilciler sırasıyla kürsüye çıkarak sektörleri ile ilgili sorunları, çözüm önerilerini sundular.

31. Meslek Komitesinden(Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmetin Kırık, “Bilirkişi konusunda sektör olarak sıkıntımız devam ediyor ve bu oluşumda sektörümüzden de arkadaşlarımızın olması lazım. Tüketici hakem heyetlerinde de başka bir yetkinlik istiyorlar ve bizim arkadaşlarımızın bu yetkinliği kazanmaları için gereken kurs pandemi tedbirleri nedeniyle uzun zamandır açılmıyor ve meslek arkadaşlarımız bilirkişi olamıyorlar.

Teknokentlerde zorunlu kart basma uygulaması da çağın gerisinde gelen bir uygulamadır. Uzaktan çalışmanın bu kadar etkin olduğu bir dönemde Teknokentlerde her gün kart basma zorunluluğu olması mantıklı değildir. Bununla ilgili yasal bir düzenleme talep ediyoruz.” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Başkanı Mehmet Çatalbaş, “Karasu’da son günlerde denizin sahile gelmesi sorunu var. Deniz sahili yutuyor. En büyük nedenlerin başında da midye avcılığı geldiği söyleniyor.  Karasu’da küçük sanayi sitesi ve dükkan ihtiyacı var. Bizler bunun artmasını istiyoruz ancak son yapılan meclis oylamasıyla birlikte var olan sanayi sitesinin imarı kaldırıldı. Ticaretin önüne koyulan bir engeldir.” diye konuştu.

3. Meslek Komitesi (Toptan ve Perakende Gıda) Başkanı Mustafa Kemal Yılmaz, “Bu günlerde en büyük sorunun gıdada olduğunu görüyoruz ve yağ, şeker fiyatları sürekli gündemde. Marketler ve toptancılar sürekli fırsatçı ve stokçu olarak lanse ediliyor. Sakarya’da stokçu üyemiz asla yoktur. Herkes elinden gelen özveriyi gösteriyor. Özellikle Distribütörlük yapan firmalar bu süreçte çok ciddi zarar ediyor. Artık yeni yatırımlar yerine kazançlarını bankalara yatırıp hiç yatırım yapmayı düşünmeyen firmalar var.” dedi.  

4. Meslek Komitesi(Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu ) Üyesi Yiğit Demir, “Sektörümüzün önemi her geçen gün artıyor. Sakarya üretiminde ve ekonomisinde ciddi yerimiz olduğunu biliyoruz. Özellikle beyaz et üretim tesislerinin güneş enerjisi konusunda çatılarında ciddi bir potansiyeli var. Enerji sıkıntılarının olduğu bu günlerde güneş enerjisi konusunda daha çok destek verilirse buna yoğunlaşacak birçok üyemiz var.” dedi.

5. Meslek Komitesi(Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Başkanı Hasan Alptekin, “Hizmet sektörü şehrimizde önemli bir yere sahip. Ancak yapılan zamların bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor. Bitkisel ve hayvansal ürünlerde değişen fiyatlar işletmeleri zorluyor. Sabit gider olan elektrik, su, doğalgaz  artık sabit gider olmaktan çıktı. İşletmeler kapanıyor, desteklerin ve teşviklerin sürmesi ve istikrarın devamını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

6. Meslek Komitesinden (Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Ticaret) Meclis Üyesi Enes Akcan, “Son yıllarda yaşanan krizler ticaret erbaplarımızı zorluyor. Park sorunları, AVM’lerin ihtiyaç fazlası şekilde çoğalması gibi sorunlarla mücadele ediyoruz. Odamızda görev alıyoruz, sorumluluk alıyoruz. 20-21 Mayıs tarihleri arasında SATSO Ticaret AR-GE komisyonumuzun çalışmalarıyla bir festival düzenlemeyi planlıyoruz. Diğer şehirlerde her şeyin bir festivali var ve ciddi ekonomi oluşturuyor. Umuyoruz ki; bunu gerçekleştirip şehrimize bir değer katacağız.” dedi.

7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Başkanı Hayrettin Uçkaç, “Personel istihdamı konusunda Mesleki Eğitim Merkezleri projesi sektörümüze bir can suyu oldu. Eleman ve stajyer açığını buradan tamamlıyoruz. Komite olarak AGDAŞ işbirliğiyle de ustalara yönelik birçok çalışma yaptık, sorunlara çalıştık. Meslek Grubu üyelerimizden tebrikler alıyoruz.” dedi.

10. Meslek Komitesi (Elektrik – Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Nurdoğan, “Satın alma zirvesi tüm sektörler ve komiteler için çok faydalı oldu. Ulusal anlamda olabilecek bir organizasyon potansiyeli var. Çin gibi ülkeler bunu becerdi ve küresel enflasyon, hammadde sorunu gibi sorunları yaşamıyorlar. İlişkileri, anlaşmaları, B2B görüşmeleri iyi yöneterek ilerliyorlar.” diye konuştu.

12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Başkanı Zafer Bekdemir, “Şehrimizde kiralık işyeri konusunda arz ve taleplerde eşitsizlik var. Ben aynı zaman Odamızın yayın komisyonu üyesiyim. Sakarya’nın en potansiyelli dergisi olan Odamız yayınlarından “SATSO Ekonomi Dergisi”nin çıkarılmasında çalışmalarımız oluyor ancak bu dergi bir bülten şeklinde çıkıyor. Böylesine kapsamlı, güçlü bir derginin böyle olmaması lazım. Üniversitelerden hocalarla çalışıp içerik üretebiliriz. Sakarya’yı iyi tanıtabiliriz.” dedi.

13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Başkan Yardımcısı Adem Tok, “Hammaddeye ulaşım ve fiyatlara yapılan zamlar sektörümüzü ciddi anlamda zorluyor. İnşaat maliyetlerinin daha da artacağını düşünüyoruz. Pandemi ve savaşların olmadığı bir dünyada kavuşmak dileğiyle.” diye konuştu.

14. Meslek Komitesi (Hırdavatçılar, Metal Ticareti ve Geri Dönüşümcüler) Başkanı İlker Hasköylü, “Komitemiz içinde barındırdığı 15 farklı sektör ile karışık bir komitedir. Birçok sektöre ait üyemiz var. Sorunlarımız çok çeşitli ancak ortak bir akıl ve çalışma ile faaliyetlerimizi yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

15. Meslek Komitesinden(Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Mevduat anlamında sorun yaşayan bir sektörüz. Sözleşmelerimizde 3 veya 6 ayda ödeme sözü veren kamu bu ödemeleri 13-18 ayda yapıyor. Yüzde 90’dan fazlası yurtdışı kaynaklı ürünler olduğundan sektörümüz dövizden çok etkileniyor. İhaleye bir fiyat hazırlamak çok zor oluyor. Dövizdeki artış kısa sürede tüm fiyatları etkileyebiliyor. İnsan kaynağı planlama sorunumuz ciddi anlamda var. Türkiye pandemide görüldüğü gibi bu anlamda kendi kendine yetmesi gereken bir ülke konumuna erişmeye çalışıyor. Biyomedikal okulu mezunu gençler, staj ve çalışacak yer bulamıyor. Bu sorunun da yeni yatırımlarla çözüleceğini düşünüyorum. Biyomedikal eğitiminin nitelikli bir eğitim olduğu gösterilebilir.” dedi.

16. Meslek Komitesi(Sigortacılık Ve Finans) Başkanı İ. Engin Adıyaman, “Komite olarak yapmış olduğumuz çalışmalar ve SAİK bünyesinde devam eden; trafik sigortası, zorunlu sigortalar, yetkisiz kişilerin sigortacılık faaliyetlerinin engellenmesi, sigorta acentelerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatından muaf tutulması ve il taşıma kapasitesine göre acente merkezi ve şube açılışına izin verilmesi konularında çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) Başkanı İlker Ergül, “Yaşanan bu krizlerin ardından ağırlıklı üretim ekonomisine geçileceği söyleniyor. Ülkemiz yıllardan beri inşaat sektörüyle büyümüş bir ülke ve bu sektöre çok fazla istihdam sağlandı ve birçok mühendis, kalfa, usta, mimar yetişti. Ancak son yıllarda günah keçisi ilan edilen bir sektör. Son zamanlarda artan fiyatlara bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Kira fiyatları artıyor ve kiralık ev bulunamıyor. 4-5 katlı binaların kentsel dönüşüm çalışmalarının da başlaması gerekiyor. İnsanların can güvenliği söz konusudur.” dedi.

19. Meslek Komitesi (Ulaşım ve Taşımacılık Grubu) Başkanı Ali Dayıoğlu, “Sorunlarımız çok büyük. Akaryakıt zamları belimizi büktü. Nakliye piyasası durdu. Firmalarımız araçlarını kenara çekip yatırıyorlar. Ton/km fiyatları yukarı çıkmadıktan sonra bu sektör çökmeye devam eder. S plakalar ile ilgili de sorunlar devam ediyor. Bu konuda komşu illerimizin yönetimleri bile sorunlarını çözdüler.” diye konuştu.

20. Meslek Komitesinden (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Halit İnci, “Zamlardan petrol istasyonları da çok dertli. Bu karlarla bu faaliyetlerin devamı mümkün değil. 800 İstasyon kapandı ve 1500 istasyon da kapanmanın eşiğinde. Bütün sektörler serbest piyasa ekonomisine göre yürür ancak petrol konusunda bu böyle değil. Elektrik gibi giderlerde yaşanan zamlardan sonra sabit giderler istasyonlara daha da sorun oluyor. Dağıtım şirketi ve bayilerin toplamda yüzde 15’leri bulan kârları yüzde 5’lere düştü.” diye konuştu.

23. Meslek Komitesi (Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Başkanı Çetin Serter, “Zirai aletler sanayiine geri dönüşüm ve hurda işletmelerinin ciddi bir yoğunluğu var. Sanayi içerisinde oldukça yayılmış bir durumdalar. Hem küçük sanayi sitelerinin hem de geri dönüşüm sektörünün rahat çalışabilmesi için özel bir alan oluşturulması gerekiyor. Hammadde zamlarına bir türlü dur denilemiyor ve zamlar yüzünden sektör olarak üretimde zorluk yaşıyoruz.” dedi.

26. Meslek Komitesi (Mobilya İmalatçıları ve Malzemecileri) Başkanı Mustafa Okuyan, “Pandemiden bu yana çok fazla hammadde ihracatı yapılması nedeniyle hammaddesiz kaldık. İhracat fiyatlarından iç piyasaya verilsin dedik. Ancak 1 yılda 4 kattan fazla zam geldi hammaddeye. Son dönemde mesleki eğitim merkezleri uygulamalarını önemsiyoruz, destek olarak devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Buna sahip çıkmak bizlerin görevidir. Sorunlar ve savaşlar bittikten sonra müthiş bir ekonomik patlama yaşanmasını ön görüyoruz.” dedi.

28. Meslek Komitesi(Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Başkanı Hüseyin Balta, “Tüketici hakem heyetleri eski alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Tüketicinin her dediğini doğru kabul ediyorlar ve ciddi bir çıkmaz var. İkinci çıkmaz ise arabuluculuk meselesidir. Yıllar öncesine dair bir konuda bile mağdur olduklarını iddia eden birçok kişi bir araya gelerek firmalarımızın normal işlerini yapmasına engel oluyorlar. Tüketici hakem heyetinden sektörümüz muzdarip. SATSO şehirdeki en güçlü STK ve üyelerini, şehirde en iyi savunan kuruluştur.” diye konuştu.

29. Meslek Komitesinden(Eğitim Ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Okullara yılda 1 kere zam yapma hakkı tanınıyor. Bizler de gerekli hesaplamalara göre zamları kanunlara uygun olarak yapıyoruz. Giderlerimize sürekli gelen zamlar belimizi büktü. Gerçek enflasyon ile açıklanan resmi arasında çok fark var. Resmi ve gayri resmi kurslar da sektörümüze zarar veriyor. Onlar vergi vermiyor, sigorta ödemiyor. Kayıtsız kurslara asla çocuklarınızı göndermemelisiniz. Bundan uzaklaşmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

32. Meslek Komitesi(Kauçuk Ve Plastik İmalatçıları) Başkanı Çetin Kahya, “Yönetim Kurulu Başkanımızla Ankara ziyareti yaptık ve sektörümüzde olan ithalat yasağı kararı sorunlarımızı çözdük. Kendi personelini taşıyan firmaların S plaka ile ilgili sorunu D3 belgesi ile çözülüyor. OSB’lerde şehir dışından gelen firmalar bütün yetkilerini almaları, itfaiye gibi kuruluşlara bildirmeleri gerekiyor.” dedi.

33. Meslek Komitesi(Makine Ve Otomasyon Sistemleri Üreticileri) Başkanı Oğuzhan Şimşek, “Hammadde konusunda belirsizlik bizim sektörümüzde de mevcut. Kalifiye personel konusunda da sıkıntılarımız devam ediyor. Üniversitelerimizin 3+1 ve 7+1 eğitim modelleri oldukça başarılı ve bizler de faydalanıyoruz, öğrencilere işletmelerimizde staj imkanı sağlıyoruz. Ancak başka şehirlerden gelen stajyer öğrencileri mezun olduktan sonra işletmelerimizde istihdam etmek istediğimizde şehrimizdeki kira vb. pahalılıktan dolayı Sakarya’da kalmıyorlar ve memleketlerine dönüyorlar. Bu modellerden yararlanarak eğitim versek de personel bulamıyoruz.” dedi.

34 Meslek Komitesi(Müteahhitlik Faaliyetleri) Üyesi Fatih Enes İlkay, “Döviz farklarından dolayı doğan sorunlarımızı iletiyoruz ancak dövizle sözleşme yapın fiyat farkından etkilenmeyin diye cevaplar geliyordu. Döviz üzerine sözleşme yapıyoruz ancak yine de zarar ediyoruz. Döviz 1 puan artıyorsa hammadde 3 puan artıyor. Fiyatlarda çok ciddi yükselişler oldu ve fiyat farkı kararnamesi çıktı fakat tüm üyelerimizin beklentilerini karşılamadı, sorunlara çare olamadı. Komitemizde beton kalitesindeki düşüklükten dolayı ciddi şikayetler alıyorduk ve beton araştırma çalışmamızı oda bünyesinde yaptık. Sakarya’nın daha iyi bir beton üretim kalitesine erişmesine destek olduk. İnsanlar ve firmalar paralarını yatırımdan uzaklaştırıp vadeli mevduat gibi yatırımlara aktarıyorlar, yeni yatırım yapmıyorlar.” dedi.

- REKLAM -spot_img
Son Eklenenler

23 yeni nesil otobüs yollara indi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın “yakında yollarda” diyerek müjdesini verdiği 23 yeni nesil, konforlu, çevreci otobüs seferlerine başladı...