Son Haberler

23 yeni nesil otobüs yollara indi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın “yakında yollarda” diyerek...

Sanatın, zanaatın ve emeğin merkezi SAMEK’te başvurular başlıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (SAMEK)...

Sakarya İş Dünyasından Ağustos Ayında 649 Milyon Dolarlık İhracat

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayında Türkiye...

“Sakarya için hayali olan tüm gençleri bekliyoruz”

Kategoride Diğer

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclisi’nde tarımsal kalkınma hamleleri konuşuldu. Başkan Yüce, 60 kilometrelik Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nde yeni bir yaşam alanı kurulacağını söyledi. Yüce, “Seçim öncesi 20 proje sözü vermişken 3 yılın sonunda 200 projeden söz ediyoruz. Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nde bisiklet yolları, yürüyüş alanlarının yer aldığı muhteşem bir yaşam alanı oluşturacağız. 1 milyon 961 bin adet bitki yetiştirdiğimiz vadinin ikinci etabında da işleme başladık” dedi.  

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı SGM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin başkanlık ettiği toplantıya SATSO Başkanı Akgün Altuğ, meclis üyeleri, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları ve basın mensupları katıldı. Meclis toplantısında oylamaya sunulan 43 ana gündem ve 8 ilave gündem olmak üzere toplam 51 gündem maddesi karara bağlandı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yüce, son 3 yılda Sakarya’da tarımsal kalkınma alanında hayata geçirilen projeleri tek tek anlattı ve sevindirici gelişmeler paylaştı. Sakarya’nın en büyük tarımsal üretim alanı olan Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nin ikinci etabında faaliyete başlanacağını ifade eden Yüce, vadi içinde bisiklet ve yürüyüş yollarının bulunacağı yeni bir yaşam alanı kurulacağını açıkladı. Konuşmasının satır başlarında 320 kovanla bal üretimi, tarımda uygulamaya geçirilen sözleşmeli üretim modeli ve peyzajda dünya markası olma hedefiyle yapılan çalışmalar yer aldı.

“3 yılda vaatlerimizin tam 10 katı fazlasını yaptık”

3 yılda 3 milyar TL’lik bütçeyle vaat edilen projelerin 20 katını hayata geçirdiklerini ifade eden Yüce, “3 yılda gündüz gece demeden doğumdan ölüme hayatın her alanında hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak için gayretle çalıştık. Hamdolsun bu çalışmalarımız sonucunu verdi ve bugün 3 yılda tam 3 milyar lira yatırım yapmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.  Bu yatırımlarımız bizim hizmet anlayışımızın, gelecek ufkumuzun en güzel göstergesidir. Altyapı, üstyapı, sosyal donatı alanları, dezavantajlı gruplara destek, eğitim çalışmaları, kültür ve sanat faaliyetleri, sanayi yatırımları, tarım yatırımları ve sosyal projeler derken dolu dolu geçen 3 yılımızı tamamladık. Hem de pandemiye rağmen hem de salgınla birlikte gelen sosyal ve ekonomik farklılıklara rağmen Sakarya’mız 3 milyar liralık yatırıma kavuştu. Şehrimizin tüm ihtiyaçlarını alt alta sıraladık. Sonra kollarımızı sıvadık ve sahaya indik. Ardından tabiri caizse hepsinin önüne “tik” attık. Yaklaşık 200 projeyi ele aldık. Seçim çalışmalarımızda 20 proje sözü vermiştik. Aradan üç yıl geçti biz 200 projeyi konuşuyoruz. Söz verdiğimizin ötesinde tam 10 katı hizmet gerçekleştirdik. 3 yılın sonunda gururla söylüyoruz ki bu şehirde emek var. İlmek ilmek, sokak sokak, gönül gönül işlenmiş bir emek var” dedi.

Sakarya Botanik’te muhteşem bir yaşam alanı

Yüce, kuzeyde hayata geçirilen Sakarya Botanik’te kurulacak yeni alanın detaylarına yer verirken,  “Orman Bölge Müdürlüğümüz ile imzaladığımız protokol ile şehrimizin kuzeyinden geçen ve İstanbul’un içme suyu ihtiyacının karşılandığı 60 km’lik Melen isale hattının üst kullanım hakkını devralarak tıbbi ve aromatik bitkiler üretim merkezi haline getirdik ve ekonomi kazandırdık. Sakarya Botanik Cennet Vadisi birçok katmanın bir araya gelmesiyle oluşan bir proje. İçerisinde arıcılık çalışmaları, tıbbi ve aromatik bitki çalışmaları, Bisiklet Dostu Şehir unvanına sahip Sakarya’ya yakışacak bisiklet yolları, hemşerilerimizin ailecek vakit geçirebilecekleri yürüyüş yolları bulunan proje ile Sakaryalılar için muhteşem bir yaşam alanı inşa ediyoruz. Şehrimizin kuzeyinde Karadeniz’e çok yakın bir alanda bulunan Sakarya Botanik Cennet Vadisinin ilk etabını tamamladık. Projemizin ilk etabı kapsamında vadide çeşitli türlerde 1 milyon 961 bin 336 adet bitki bulunuyor. Sakarya Botanik Vadisi Birinci etabında Kaynarca bölgesi dikimlerimizi tamamladık. Bu yıl ikinci etabında karasu bölgesinde dikimlerimize devam ediyoruz. Fide üretim ve dikim çalışmalarımız devam ediyor tamamlandığında bitki sayılarımız daha da artacak” ifadelerini kullandı.

“Alman firmasıyla Sakarya’da eşi olmayan bir anlaşma yaptık”

Alanda üretilen ürünlerin kolay bir şekilde alıcıya ulaştığını ve ekonomik kazanım elde edildiğini söyleyen Yüce, “Projemizin ikinci etabını tamamladığımızda alana 52 bin 800 Mentol Nanesi, 75 bin 420 Kekik,- 52 bin 800 Adaçayı, 75 bin 420 Biberiye, 20 bin Kuşburnu kazandırmış olacağız. Bitkilerimizin organik ve doğal beslenmesini sağlamak amacıyla kendi gübremizi kendi bitki artıklarımızdan üretiyoruz. Kompost sahamızda tıbbi ve aromatik bitki dal çalı artıklarını, kompost yapıyor, dikimlerde kullanmak üzere hazırlıyoruz. Sakarya Botanik Vadisinde ürettiğimiz tüm bu bitkileri tıbbi ilaç, kozmetik ve sektöründe değerlendiriyoruz. Alman bir firma ile Sakarya’da eşi benzeri görülmemiş bir anlaşma imzaladık. Sakarya Botanik Cennet Vadisinde gıda ve sağlık sektöründe kullanılmak üzere üretilecek bitkiler 10 yıllık süre boyunca firma tarafından satın alınacak. Ürünlerin %10’luk kısmını da Sera AŞ bünyesindeki laboratuvarlarımızda işliyoruz. Kokulu yağlar, bitki çayları, aromatik bitki suları ve doğal kozmetik ürünler olarak değerlendiriyor ve Şifa Evlerimizde hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.

“320 kovanla bal üreterek bitki verimini artıracağız”

Yüce, vadi içinde verimin artırılması için 320 kovanla bal üretimine başlanacağını işaret ederek, “Sakarya Botanik Cennet Vadisinin en önemli özelliklerinden birisi de tıbbi ve aromatik bitki bahçesi içerisinde yer alan arı kovanları olacak. Belediyemizin bir başka şirketi olan Belpaş ile botanik vadimizde atıcılık çalışmalarına başladık. İlk etapta bu ay 320 kovanla üretime başlıyoruz. Organik bal, karışık çiçek balı, polen, propolis, arı sütü, ana arı üretimlerimize başladık. Ayrıca arılar, bitkiler arasındaki tozlaşmaya yardımcı olacak böylece bitkilerimizin de verimi artacak. 60 km uzunluğundaki Sakarya Botanik Cennet Vadisinde gidiş-geliş olmak üzere iki sıra yürüyüş yolu ve iki sıra bisiklet yolu yapıyoruz. Bölgenin güvenliğini ATV motorlu araçlar ve atlı güvenlik çalışanlarımızla sağlıyoruz. Kuracağımız kafeterya ile bu cennet vadisini hemşerilerimizin ailecek vakit geçirebilecekleri bir yaşam merkezi haline getireceğiz. Yine alanda kuracağımız eğitim merkezi ile vadiyi bir Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitim Merkezine dönüştüreceğiz. Hemşerilerimizi katma değeri yüksek, kullanım alanı geniş olan tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile bitkilerin insanlar üzerindeki iyileştirme gücünü insanlığın hizmetine sunacağız. Böylece şehrimiz ülkemizde tıbbi ve aromatik bitki üretiminin önemli merkezlerinden biri haline gelecek” dedi.

 “Sözleşmeli üretim modeliyle Sakarya kazanacak”

Sözleşmeli üretim modelini uygulamaya başladıkları haberini paylaşan Yüce, üreticiye destek verirken tüketicinin talebini dinledikleri bir projeyi yürüttüklerini anlatırken, “Fidan ve Peyzaj AŞ bünyesinde geliştirdiğimiz sözleşmeli üretim modeli ile üreticimiz ve tüketicimiz arasındaki organizasyonu sağlamayı planlıyoruz. Tüketicinin arzu ettiği kalitenin sağlanabilmesi adına üreticilerimizle bir araya geliyor ve bir sözleşme imzalıyoruz. Sözleşmeyle birlikte dikim alanı, dikim, bakım, ekipman ve tohum tedariki gibi konularda üreticilerimize destek oluyoruz. Ardından tüketiciyle bir araya geliyor ve istediği ürünlerde arzu ettiği kalitenin sağlanmasıyla ürünlerimizi alacağını taahhüt eden bir sözleşme imzalıyoruz. Böylece küçük ölçekli işletmelerimizi modern tedarik zincirine dâhil ediyoruz. Bu model ile üretici risklerini azaltacak, modern ekipmanlara yatırım yapacak, pazar kaygısını ortadan kaldıracağız. Sözleşmeli Üretim Modelinin süs bitkileri yetiştiriciliği alanında uygulamaya başladık. Şehrimizde üretilen süs bitkilerindeki verimi artıracak, kalite standardını sürekli yükseltecek, organizasyon eksikliğinden kaynaklı zararların önüne geçeceğiz. Sürdürülebilir istihdama ve pazar arzındaki artışa katkı sağlayacağız. Sözleşmeli üretim modeli ile 750 bin çuha çiçeği, 100 bin hercai menekşe ürettirdik ve peyzaj alanlarımızda dikimini gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Peyzaj ürünlerinde dünya markası oluyoruz”

Yüce, Sakarya’nın peyzaj ürünlerinde dünya markası olması için çalıştıklarını belirterek, “Süs bitkileri üretimi ülkemizin tarım çalışmaları içerisinde gizli kalmış, potansiyeli en yüksek alanlardan biri. Şehrimizin bu alanda sahip olduğu potansiyeli öne çıkarmak; sektör tecrübemizi, iklim ve coğrafya koşullarımızla buluşturmak için faaliyet gösteriyoruz. İnanıyoruz ki bunu başarabilirsek süs bitkileri konusunda dünya markası olacağız. Sakarya’mızda her yıl düzenlenen süs bitkiciliği fuarına Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve fidan aş olarak katılım sağlıyor organizasyon için gereken her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Amacınız Sakarya’nın süs bitkisi potansiyelini Ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapmak ve geliştirmek. Başta küçük ölçekli üreticilerimiz olmak üzere sektörde faaliyet gösteren Sakarya firmalarıyla bir araya gelip ortak çalışmalar yürütüyoruz. Çevre estetiğini geliştirmek, şehirleşme ve şehir dinamiğine uygun yeşil alan ihtiyaçlarını karşılamak ve gelecek nesiller için şehirlerde yer alan doğal alanları en yararlı biçimde değerlendirmek adına projeler üretiyoruz. Şehir estetiğine katkı sağlayacak, park-bahçe ve rekreasyon alanlarını yeşillendirecek, mevsimlik çiçeklerle çeşitliliği ve zenginliği sağlayacak, ağaçlandırma ve peyzaj işlerinde kullanılacak ürünlerin geliştirilmesi ve tedarik edilmesiyle dünyanın en güvenilir peyzaj ürünlerinin merkezi olacağız” dedi.

“Sakarya için hayali olan tüm gençleri bekliyoruz”

Sakarya’da hayal kuran tüm gençleri Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yarışmaya davet eden Başkan Yüce, “Gençlerimizin enerjisini ve vizyonunu Sakarya’nın geleceği ile bir araya getiriyoruz. Şehrin Geleceğine Gençlerle Yön Veriyoruz sloganıyla gençlerimiz için bir proje yarışması düzenliyoruz. 6 farklı kategoride hemşerilerimizin hayatını kolaylaştıracak projeler bekliyoruz. Başvurular sonucunda içerisinde gençlerimizin bulunacağı jüri heyeti puanlama yöntemiyle en iyi ilk 10 projeyi belirleyecek. Bu projeler dijital ortamda oylamaları için hemşerilerimize sunulacak. Hemşerilerimizin oyuyla belirlenecek birinci projeye Sakarya Şehircilik Ödülünü vereceğiz. Seçilen projenin uygulanması için de ilgili daire başkanlığımızca hazırlıklara başlayacağız. Başvurular devam ediyor. Sakarya için bir hayali olan tüm gençlerimizi yarışmaya katılmaya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sanayiciler olarak elimizi taşın altına koyacağız”

Mecliste misafir olan SATSO Başkanı Akgün Altuğ Sakarya’nın refahı için ‘üretim’ mesajı vererek,  “Biz inanıyoruz ki tükettiğimizden fazlasını üretirsek, en fazla katma değer yapan ülke oluruz. Ülkemiz bu konuda zaten hızlı bir şekilde ivme aldı. Sakarya’nın da bu anlamda ihtiyaçları var. Bizler sadece baraj projesi değil isale hatları, karayolu ve birçok konuda elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Bizler bundan sonrasında Sakarya sanayicileri olarak varız diyoruz. Bu anlamda bizi değerlendirdiği için başkanımıza teşekkür ederim. 50 yıl sonra dahi bize yol gösterecek bir stratejik master planı oluşturduk. Büyükşehir’in ve başkanımızın da ciddi bir emeği var. İnşallah sonuçları hep birlikte alacağız” diye konuştu.

- REKLAM -spot_img
Son Eklenenler

23 yeni nesil otobüs yollara indi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın “yakında yollarda” diyerek müjdesini verdiği 23 yeni nesil, konforlu, çevreci otobüs seferlerine başladı...