Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği SAÜFEST’e yazar Osman Koca konuk oldu. ‘Modern Türk Hikâyesinin Tematik Problemleri’ üzerine konuşan Osman Koca, “Türk Hikâyesi çok engin bir konu; 16 bin öykü kitabı var. Bunları tek tek konuşmak günlerimizi alır” dedi.
Sakarya Üniversitesinin tertiplediği altı farklı festivali kapsayan SAÜFEST, seçkin yazarları konuk etmeye devam ediyor. SAÜFEST’in alt kategorisi olan KİTAPFEST’e yazar Osman Koca konuk oldu. Osman Koca’nın ‘Modern Türk Hikâyesinin Tematik Problemleri’ konulu konuşması, SAÜ Konferans Çadırında gerçekleşti.
“Yayımlanmış 16 bin farklı öykü kitabı var”
Konuşmasında Modern Türk Hikâyesinin tarihinden bahseden Osman Koca, “Hikâye başlı başına bir roman. Modern Türk Hikâyesi 1820’den başlayıp 2022’ye kadar devam ediyor.” cümlelerine ek olarak “Yayımlanmış 16 bin farklı öykü kitabı var. Bunları tek tek konuşmak ve anlatmak günlerimizi alır.” dedi.
“En tematik problem tanım sorunudur”
Konuşmasına ‘Modern Türk Hikâyesinin Tematik Problemleri’ni ana başlıklara ayırarak devam eden Koca, “Modern Türk hikâyesinin en tematik problemi, tanım sorunudur. Oysaki hikâyenin tanımı bellidir. Fikir babası da Namık Kemal’dir.” ifadesinde bulundu.
Şu anki tanımların eksik ve yetersiz olduğunu belirten yazar Osman Koca, “Olay yok, daha mistik daha metafizik olmalı.” sözlerine ek olarak Franz Kafka örneğini verdi, “Franz Kafka’nın Dönüşüm kitabında bir karakter sabah böcek olarak uyanıyor, burada bir metafor var.”