Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu, Suriye’deki iç savaş ve eğitimin durumunu 24 TV için değerlendirdi.
Mehmet Rakipoğlu Suriye’deki genel dinamikler ve durum hakkında fikirlerini aktarırken, “Şu an Suriye fiili olarak dörde bölünmüş durumda. Birincisi Esat’ın yönettiği butik Suriye diye adlandırdığımız bölüm. İkincisi Türkiye’nin özgürleştirdiği bölgeler. Üçüncüsü maalesef PKK ve PYD devletlerinin oluşturulma çalışmalarının olduğu yerler. Son bölge ise İdlib’i kontrol eden yerleşim yerlerinden oluşuyor’’ ifadelerini kullandı.
“Eğitim, savaşın bitmesine yardımcı olur”
Eğitimin savaşları bitmesinde önemli bir rol oynadığını söyleyen Rakipoğlu, “Şu an da bölgede eğitim veren birçok gönüllü öğretmen var. Herhangi bir gelir kaynakları yok. Suriyeliler iki konuda çok hassaslar. Birincisi yetim kalan çocuklar ikincisi ise eğitim” dedi.
Savaş alanındaki eğitim kurumlarının ve eğitimcilerin yaşadığı zorluklara değinen Rakipoğlu, “Sadece İdlib’de okuyamayan yarım milyon çocuk var. Baktığımızda eğitimsizlik bu çocukları bambaşka yerlere ve suçlara itebilir. Hatta radikalleştirebilir. Bu yüzden savaş olan herhangi bir bölgede eğitim faaliyetlerinin artış göstermesi ve yapılmaya devam etmesi halkın güvenliğinin de sağlanmasında önemli rol oynar” diyerek savaş olan bölgelerde eğitimin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Suriye’deki iç savaşı ve durumu anlatırken çocukların durumlarından sık sık bahseden Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu, “Bomba düşmeyen yer kalmamış bölgeler var. Her yer yıkılmış durumda. Yetim veya öksüz kalmış çocuklara ailelerine daha yakın olabilmek için mezarlıkta top oynuyorlar. Çünkü aileleri toprağın altında. Bölgede olduğum zaman gözlemlediğim şeylerden biri ise kesinlikle savaşın çocukları olgunlaştırdığıydı” şeklinde konuştu.